Izjava predsjednika na članak objavljen na Internet portalu

U nastavku vam donosimo odgovor predsjednika UHRS-a na članak objavljen na tportal.hr


Poštovani gospodine Žurić,

Kao predsjednik Udruge rukometnih sudaca Hrvatske (UHRS) moram reagirati na članak koji ste objavili dana 08.03.2022. godine na Internet portalu tportal.hr  pod nazivom „Ovo su četiri revolucionarna pravila zbog kojih će rukomet doživjeti drastične promjene; više ništa neće biti isto…“ [link: https://www.tportal.hr/sport/clanak/ovo-su-cetiri-revolucionarna-pravila-zbog-kojih-ce-rukomet-dozivjeti-drasticne-promjene-vise-nista-nece-biti-isto-foto-20220308, pristup: 08.03.2022 15:45]

Sve činjenice koje ste naveli su netočne i „polu-točne“ ali bez argumentacija što članak čini vrlo ne prihvatljivim od strane struke. Samo je jedna apsolutno točna informacija i to ona da je IHF – Svjetska rukometna federacija objavila nova Pravila rukometne igre početkom mjeseca ožujka s primjenom od 1. srpnja 2022. godine. Ne želim ulaziti u prirodu tumačenja i kako ste tumačili, ali nažalost Vaš članak moram ocijeniti „vrlo površnim“ što je izazvalo dosta reakcija među rukometnim djelatnicima. Nažalost Vaš članak se u jednom dijelu ne slaže niti s trenutnim važećim Pravilima rukometne igre.

Razumijem i poštujem novinarsku slobodu, ali mišljenja sam da ste se prije pisanja ovog stručnog članka trebali savjetovati s nekim iz UHRS-a.

Udruga hrvatskih rukometnih sudaca o izmjenama Pravila rukometne igre obavijestila je Udrugu hrvatskih rukometnih trenera i s njima usko surađujemo po pitanju prezentacije novih pravila. Kada i mi dobijemo dodatna tumačenja u svezi novih Pravila javno ćemo ih prezentirati na centralnom seminaru trenera te zatim sudaca, a radi šire edukacije rukometnih zaljubljenika/gledatelja prezentirati i vama novinarima ukoliko postoji zainteresiranost.

Žao mi je što niste kontaktirali Udruga sudaca kako bi provjerili ove nove izmijene Pravila rukometne igre, jer na ovakav način dovodite (vjerujem ne namjerno) u zabludu rukometne djelatnike i gledatelje kada suci budu sudili po Pravilima rukometne igre.

I za kraj mogu Vam i službeno potvrditi da još UHRS nije službeno obavijestio sve svoje članove da je došlo do određenih izmjena Pravila rukometne samo iz razloga dodatnih tumačenja.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nejasnoća osobno Vam stojim na raspolaganju.

Boris Milošević
predsjednik
Udruga hrvatskih rukometnih sudaca
Metalčeva 5/III : HR-10000 Zagreb
Uredovnica ČAKOVEC
PP 158 : HR-40000 Čakovec
M: +385 91 6462 999
W: http://www.uhrs.hr