Match ball lying on the parquet near 9 m line.

SAVEZ GRADA KARLOVCA

Predsjednik: Mato Mrdžan

Tajnik: Lovro Kasunić


Karlovac, kao vojno središte, krajem 19. i početkom 20. stoljeća postaje i sportski grad. Vojnici su morali svakodnevno vježbati za svoje potrebe u gradu na četiri rijeke. Kada je 1874. godine uvedena obavezna tjelovježba u škole u Vojnoj krajini, počinje se masovno razvijati i sport. Krajem 19. stoljeća u Gimnaziji bio je i rekvizit : lopta za „rukomet“ promjera od 18 centimetara i dvije lopte za „rukomet“ od surove vunene tkanine promjera 16 i 20 cm. Među djevojčicama, između dva rata, popularna je bila „hazena“, preteče današnjeg rukometa.

Razvoj rukometa u Karlovcu počinje 50-tih godina 20. stoljeća, kao veliki i mali rukomet. Paralelno s osnivanjem 1957. Rukometnog podsaveza kotara Karlovac ukazivala se potreba i osnivanja i Zbora rukometnih sudaca Karlovac ( ZRSK ).

Od uspješnijih članova treba istaknuti Milana Stića, prvi nadzornik 1.HRL iz ZRSK-a 1992.; Branko Matejić od 1999. Tihomir Kasunić i Dražen Matovina 1999. postaju prvi suci na 1. HRL, a 2004. položili su ispit i za suce EHF-a i Tomica Belavić koji 2000. sudi 1.HRL. Tihomir Kasunić je danas nadzornik s liste EHF-a. Tu treba istaknuti i dvije sutkinje Antonija Krivačić, danas Fištrović, i Tatjana Rašić koje su sudile 1.HRL. Osim navedenih bilo je dosta i drugih članova koji su uspješno sudili utakmice na različitim nivoima natjecanja HRS-a.
ZRSK je 2003. uspješno je odradio svoje obveze na 16. SP za žene u grupi C koja se igrala u Karlovcu.

Kroz članstvo u ZRSK-u prošlo je preko 350 članova koji su dorađivali svoje obveze nadzornika suđenja, suca, mjeritelja vremena ili zapisničara. Svojim radom kroz generacije, dali su svoj veliki doprinos u razvoju i unapređenju rukometne igre i suđenja u u Karlovcu i šire. Odradili su nekoliko tisuća osuđenih utakmica, napisanih nadzora i mjerenja vremena i zapisnika. Organizirali se veliki broj seminara za suce i nadzornike suđenja na lokalnoj ali i na državnoj razini.

Danas ZRSK ima oko 15-tak članova, što je od toga dosta mladih ljudi, koji odrađuju svoj posao u rukometnom sportu. Cilj nam je danas pokušati privući još mladih ljudi u Zbor da obnašaju različite dužnosti u ovom sportu.