Match ball lying on the parquet near 9 m line.

SAVEZ GRADA POREČA

Predsjednik: Vladimir Grubor
Tajnik: Vinko Arić
Web stranica: http://www.zrs-porec.hr


U Istri – Poreču 1949. godine igrala se prva ogledna utakmica velikog rukometa između dviju momčadi “Srednje fiskulturne škole” iz Zagreba. O početcima razvoja sudačke organizacije na našim prostorima mora se spomenuti prof. Ivan-Gianni ŠEGON iz Poreča, koji, kao student tjelesne kulture u Sarajevu stječe zvanje tadašnjeg republičkog suca koji, vrativši se u Poreč nakon studija, uvelike doprinosi razvoju rukometa i sudačke organizacije. Za Prof. Juraj RADOVČIĆA iz Umaga s pravom se može reći da je jedan od utemeljitelja sudačke organizacije, prvi djelitelj pravde i instruktor rukometa na ovim prostorima. Razvojem rukometa na području Poreča, Umaga , Buja početkom 1969. godine prof. Juraj RADOVČIĆ kao opunomoćenik i instruktor HRS-a, održava prvi službeni tečaj  za rukometne suce u Poreču. Te godine, 15. veljače Dušan ČUGALJ, Mario DEKOVIĆ, Tullio DEKOVIĆ, Drago DIKA, Renato GUSTIN, Anton JURCAN,
Đorđe OSTOJIĆ, Feručio PILAT, Lino RABAR, Josip RINALDIS, Silvano KRAMAR, Ivan TOPOLJNJAK, Feručio BUBIČIĆ, Drago RIS i Željko KOVAČIĆ polažu ispit i dobivaju zvanje „suca druge kategorije“ a nakon čega se neki uključuju u rad Zbora Umag. Kasnije se sve više održavaju tečajevi i ispiti za suce a oni se uključuju u zbor sudaca Umaga, Bujštine a kasnije Pule. Suđeno je u to vrijeme bezbroj utakmica studentskih igara, radničkih sportskih igara, općinskih lige od
1968. do 1971. god., mnogo prijateljskih utakmica. Kroz suđenje na takvim utakmicama dolazila je do izražaja sve više kvaliteta sudaca, tako da su neki od tih prvih sudaca zahvaljujući tim iskustvima kasnije postigli visoke rezultate. Tijekom 1996. godine dolazi do razilaženja i podjele zbora Pula na zborove Pula i Poreč. Tom podjelom zboru rukometnih sudaca Poreč priključuju se suci sa područja Rovinja, Kanfanara, Buzeta, Buja i Umaga, a pod zbor Pula ostaje Pazin, Labin i Pula što je i danas. Zbor rukometnih sudaca Poreč postoji samostalno od 1996. godine od kada se vodi novija povijest Zbora. U proteklom vremenu iškolovano je niz visoko rangiranih sudaca, a i sada nadzornika suđenja.

Najznačajnija dostignuća povijesti Zbora čini Vlado ŽIVOLIĆ koji svojom kvalitetom i upornošću, podrškom matičnog Zbora, stječe zvanje IHF suca te sudi niz međunarodnih utakmica i prvenstava na nivou europskog natjecanja. Kasnije i nadzornik na međunarodnim utakmicama EHF-a. Vlado ŽIVOLIĆ je i danas aktivan član ZRS Poreč te obnaša dužnost nadzornika na 1.HRL. Nadalje kao sudac savezne prve Jugoslovenske lige, a potom i I.HRL povijest Zbora okrunjuje i Tullio DEKOVIĆ. Sudački par Dragutin MODESTO i Edi MIŠAN uspješno su sudili Premijer i prvu HRL. Nakon umirovljenja u sudačkoj organizaciji Edi MIŠAN se posvećuje trenerskom pozivu dok Dragutin MODESTO je i sada aktivan u sudačkoj organizaciji obavljajući dužnost nadzornika na prvoj HRL. Ujedno je i član UO UHRS-a. Kao i prethodni na listi Premier i I.HRL dugi niz godina sudio je Mirko RINALDIS u paru sa Borisom KIRINČIĆ iz Rijeke koji se nakon umirovljenja posvećuje trenerskoj struci.

U prošlosti članovi Zbora uspješno su obavljali svoje zadaće u organizaciji niza turnira, a vrhunac su uspješno odrađeni dani zadaci na Svjetskom prvenstvima u rukometu 2003. (žene) i 2009. (muški), te Europskom prvenstvu 2018 (muški) gdje je veći dio našeg članstva bio angažiran. Dosadašnji predsjednici ZRS Poreč su bili Tullio DEKOVIĆ, Feručio BUBIČIĆ, Edi MIŠAN, Krunoslav MARIN i Dragutin MODESTO.

Trenutni Predsjednik u trećem mandatu je Vladimir Grubor, a tajnik Vinko Arić.