RIJEKA

Predsjednik ZRSR – Darko Tomović
E-mail: darko.tomovic@t.ht.hr

Predsjednik struke: Dubravko Konjuh
E.mail: dubravko.konjuh@rijeka.hr

Tajnik: Žarko Burić
E-mail: buric@riteh.hr


Prvi počeci rada ZRSR-a datiraju još od davne 1954 godine. Tih godina Hrvatsku pa i Rijeku zahvatio je pokret normalnog rukometa (nekad se igrao veliki rukomet-na nogometnom igralištu). Pokretač rukometa Edo Domazet zajedno s Božom Štromarom , Antom Draganjom i Biničkim pokreću rukomet u srednjim školama. Te godine odigrana je prva rukometna utakmica između Sušačke i Varaždinske gimnazije ( 11 : 16 ), a sudio je Edo Domazet.
Službeno , Zbor rukometnih sudaca ( Sudačka komisija ) osnovan je dana 11. rujna 1956. godine i djelovao je u sklopu Sportskog saveza grada Rijeke.
Za prvog predsjednika izabran je Edo Domazet. Tijekom slijedećih godina radi naglog razvoja rukometa organiziraju se tečajevi u Delnicama , Senju, Crikvenici i Rijeci.
Već 1966 godine Zbor ima 48 sudaca i nadzornika ,a Edo Domazet već te godine postaje prvi međunarodni rukometni sudac iz Rijeke. U sezoni 1966 -1967 djeluje već velika plejada mladih i novih sudaca kao : Mijo Barada, Đuro Bjedov, Tonko Bujas, Vladimir Dvornik, Šime Gržičić, Stanislav Kažić, Drago Šantić, Marijan Šverko, Anton Tićac, Željko Fućkar, Miroslav Medved, Zvonko Sušanj, a započinju karijeru Orlando Rivetti, Veljko Karabaić , Vladimir Vujnović i mnogi drugi.
Godine 1985 . godine u Zboru djeluju između ostalog : Željko Bađuk, Spasoje Dokmanović, Ivica Iličić, Ratomir Jajaš, Hrvoje Janović, Igor Maraž, Branko Mudrovčić, Marijan Seđak, Marinko Čandrlić, Rudolf Travalja, Marijan Tuškan, Tomislav Abramović, Milan Blagovčanin , Goran Turkalj, Dubravko Konjuh, Darko Tomović, te nadolaze nove snage Boris Kirinčić, Pravdan Pešutić, Mladen Puharić Željko Knežević, Žarko Burić, Marko Maslić, Josip Juričić i drugi..
Pored Eda Domazeta riječki suci Vladimir Vujnović, Ratomir Jajaš i Hrvoje Janović stječu međunarodnu kategoriju.
Mnogo je generacija rukometnih sudaca i nadzornika prošlo do danas u ZRSR-u, odsuđeno je na tisuće utakmica, napisano je na tisuće nadzora, održano je na stotine plenarnih sastanaka, održano je na stotine predavanja o Pravilima rukometne igre, organizirano je na desetke tečajeva za nove suce, članovi Zbora iskazivali su se kao vrsni i predani suorganizatori velikih rukometnih priredbi organizirani u Rijeci.
Svojim radom i djelovanjem riječki suci i nadzornici dali su veliki doprinos razvoju rukometnog sporta u Rijeci i Hrvatskoj, kao i doprinosu radu naše Udruge Hrvatskih rukometnih sudaca. Nove generacije koje dolaze moraju samo nastaviti na putu koji je trasiran, a naročito raditi na permanentnom educiranju, zadržati jedinstvo i čuvati svetinju Zbora – zajedništvo i prijateljstvo.

Današnji ZRSR broji 66 članova, od kojih je šest na Premijer ligi, 7 na Drugoj ligi, 8 na Trećoj ligi i 16 na Županijskoj rukometnoj ligi.